Motosiklet Muayenesi için Yapılacaklar Listesi

  • Ana Sayfa
  • Blog
  • Motosiklet Muayenesi için Yapılacaklar Listesi

Motosiklette yakıt tüketimi etkileyen durumlar nelerdir?

 

Bu durumlar neden önemlidir. Motosikletlerde yakıt tüketimini etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bunlar arasında sürüş tarzı, motorun boyutu ve tipi, hız, taşınan yük miktarı, lastik basıncı, aerodinamik yapısı, düzenli bakımı ve trafik durumu önemlidir. Düzgün ve dengeli sürüş, daha küçük motorlar ve hafif yükler yakıt tasarrufu sağlar. Lastik basıncının düzenli kontrolü ve aerodinamik yapıya sahip modeller tercih edilmesi de yakıt tüketimini azaltabilir. Yakıt tüketimine sebep olan durumlar tespit edilerek motosikletiniz bakımlarını yapmanız motosiklet muayenesinde karşılaşacağınız problemleri azaltacaktır.

 

Motosiklet muayenesi, sürücülerin ve diğer yol kullanıcılarının güvenliğini sağlamak ve trafik kurallarına uygunluğu denetlemek için önemli bir adımdır. Motosiklet sahipleri, muayene tarihlerini kaçırmamak ve motosikletlerinin trafikte güvenli bir şekilde kullanılabilir durumda olduğundan emin olmak için düzenli olarak muayeneye gitmelidirler.

Muayene kaç yılda bir yapılmalıdır sorusunu sormadan önce muayeneye gitmeden motosikletinizin genel durumunu kontrol etmeniz önemlidir. İlk olarak, fren sistemlerinin düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol etmelisiniz. Hem ön hem de arka frenlerin işlevselliğini test etmek, güvenli bir sürüş için hayati öneme sahiptir. Sonrasında, aracın ışık sistemlerini kontrol etmelisiniz. Farlar, stop lambaları, sinyal lambaları ve plaka lambalarının çalışıp çalışmadığını kontrol etmek, gece ve kötü hava koşullarında görünürlüğünüzü artırır. Ayrıca, lastiklerin durumunu kontrol etmek önemlidir. Lastiklerin aşınma durumunu ve basınçlarını kontrol ederek, yol tutuşunuzu ve güvenliğinizi artırabilirsiniz. Aynaların sağlam ve doğru açıda olduğundan emin olmalısınız. Egzoz emisyonlarını kontrol ederek çevreyi koruyabilir ve egzoz sisteminin bakımını yapabilirsiniz. Şasi üzerindeki çatlaklar, kırıklar veya hasarları kontrol etmek, aracın yapısal bütünlüğünü sağlar.

Motosiklet kullanmak isteyenler tarafından merak edilen motosiklet araç muayenesi kaç yılda bir yapılır sorusuna genellikle, motosikletin ilk muayenesi üretim tarihi itibarı ile ilk 3 yılın sonunda, sonrasında ise her 2 yılda bir şeklindedir.  Motosiklet muayene süresi için aradaki geçen süreyi uzatmadan muayene düzenli yapıldığı takdirde aracın güvenliği ve performansının korunmasına yardımcı olur. Uzun süre muayene yapılmadığı durumlarda motosiklet arızalarıyla karşılaşmak kaçınılmazdır. Bu nedenle, kanuni elverişlilik kontrolü için muayeneleri gerekli olan tarihlerde yaptırmak, motosikletin güvenliğini ve sürüş deneyimini artırmak için önemlidir.

Motosiklet Muayenesi için Gerekli Belgeler

Motosiklet muayene randevusu alarak kontrollerinizi düzenli yaptırabilirsiniz. Motor muayene randevu alma adımları için TÜVTÜRK'ün resmi web sitesine, tuvturk.com.tr adresine gidin ve "Araç Muayenesi Randevu Al" sekmesine tıklayın. Muayene için gerekli belgelerinizi önceden hazır edin ve açılan sayfada eksiksiz doldurun. Plaka numarası, ruhsat numarası ve şehir bilgileri gibi muayene için gerekli evraklara ait yerleri eksiksiz girdikten sonra devam butonuna tıklayın. Araç türünüzü seçtikten sonra iki hizmet şeklinden birisini seçmeniz gerekmektedir. İlk muayene "Genel Muayene" olarak geçerken ikinci muayene türü tespit muayenesidir. Genel muayene seçeneğini işaretleyin. Bu, standart motosiklet muayenesini ifade eder. Sigortanın geçerli olup olmadığını kontrol edin. Sigorta geçerliyse, uygun bir randevu zamanı ve istasyon seçeneği sunulacaktır. Size sunulan seçenekler arasından uygun bir randevu zamanı ve istasyonu seçin. İstasyonların doluluk durumuna dikkat edin. Ad, soyad ve iletişim bilgilerinizi girin. Son adımda, randevunuzu onaylayın ve işlemi tamamlayın.

Muayeneden Geçemeyen Ağır Kusurlar

Motosiklet muayenesinde ağır hasarlar, aracın uzun süre kullanılmasını zorlaştıran ve kaza riskini arttıran durumları ifade eder. Araç muayene ağır kusurlar arasında farların çalışmaması, lastik dişlerinin aşınmış olması, sinyallerin işlevsiz olması ve lastik dönüş yönlerinin yanlış olması gibi durumlar bulunur. Mevcut plakada vida olması, plakanın mühürsüz veya kalınlaştırılmış fontlarla yapılmış olması gibi durumlar da aracın ağır kusurlu sayılmasına neden olabilir.

Bu tür muayeneden geçmeyen kusurlar, motosikletin trafik güvenliğini ve çevre standartlarını tehlikeye atar. Motosiklet muayenesinde ağır kusurlar tespit edildiğinde, aracın muayene onayı verilmeyebilir ve gerekli tamiratların yapılması istenebilir. Trafik kurallarına ve araç güvenliğine uygun olmayan araçların muayene sonuçları olumsuz olabilir ve bu durum sürücülerin güvenliği için önemli bir uyarıdır.

50cc altındaki 49cc’den itibaren olan motosikletler muayeneden muaftırlar. 50cc motora muayene yaptırılması gerekliyken sigorta yaptırma zorunluluğu bulunmamaktadır ve vergiden muaftır.

Motosikletler de diğer araçlar gibi belirli periyotlarda muayeneye tabi tutulmalıdır. Muayene süresinin aşılması durumunda, trafik güvenliğinin sağlanması ve hasarlı araçların trafiğe çıkmasının engellenmesi amacıyla belirli yaptırımlar uygulanır. Sürücüye ve araca bazı resmi yaptırımlar getirilir. Motosiklet muayene gecikme cezasının hesaplanması için, TÜVTÜRK'ün internet sitesinden aracın cinsi, muayeneye gidilecek tarih ve geçerlilik tarihi belirtilerek, toplam muayene ücreti ve gecikme cezası hakkında bilgi almak mümkündür. Bu uygulama, trafik kurallarına uyumu teşvik etmek ve trafikte güvenliği artırmak için önemlidir.

Motosikletinizi muayeneye aldırmadan önce Peugeot Motosiklet, Lambretta, Brixton Motosiklet, BSA, Horwin, UM, Malaguti ve Govecs markaları için Türkiye distribütörü İsotlar Motor’un yetkili servisleriyle iletişime geçerek servis desteği alabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Bloglar
BİZE ULAŞIN!